TEKST M. CALUWAERTS
Na de crisis van de jaren ’30, kwam er een snel economisch herstel voor de Antwerpse bevolking. De bevoorrading van het vlees in de koekenstad liep toen nog integraal over de bestaande beenhouwerijen.
In deze geest ontstonden de Varkens-beenhouwersbond en de Runds-beenhouwersbond .
De Antwerpse Varkensbeenhouwersbond startte als eerste met een opleiding, een vervolmakingscursus voor eigen leden en personeel.
De Rundsbeenhouwers volgden deze trend met een eigen school. Onder leiding van sterke figuren zoals de heren Van Nieuwenhuyse, Coucheir, Wils, Van Ermengem, Van der eynden werd in 1936 de eerste officiële slagerijschool in België opgestart.
De school in de Pothoekstraat werd ingehuldigd door Minister Van Isacker.
Vanaf 1938 startte daar de eerste volwaardige opleiding voor jongeren.
In 1939 verscheen “Den boek van Vinck “, het allereerste handboek voor de moderne slager.
Tijdens de oorlogsperiode schreven de leerlingen zich massaal in voor de lessen. Alle beenhouwerszonen omzeilden op die manier de opeising door de bezetters om te werken in Duitsland. Als bekendste leerling werd Paul Van Den Boeynants ingeschreven.
De periode na de oorlog zorgde voor een enorme ommekeer. Elke gevestigde slager bood het volledige vleesassortiment aan. De bonden werden samengevoegd tot de Antwerpse Runds- en Varkensbeenhouwersbond, met zetel in de Lange Lobroekstraat. Onder directeur Maurice Van Kerckhoven werd de school beheerd door VONTO met als CEO Frans Coucheir, een dynamische figuur die ook bij de Koninklijke Maatschappij Sint Jan een stukje vleeshistorie neerschreef.
Het vakboek voor de moderne charcutier, geschreven door M. Van Kerckhoven verscheen in 1949 en zorgde voor een nieuwe wind in de opleiding. De leerlingen leerden de allernieuwste bereidingsvoorschriften toepassen. Het bereiden van de charcuterie werd een ware specialiteit in de eerste wettelijk erkende beenhouwersschool in België.
De studenten paradeerden met de groene studentenpet op en betaalden 1000fr per kwartaal voor deze opleiding.
De leerlingen volgden drie halve dagen theorie- en praktijklessen en na drie jaar kregen ze een certificaat van geschoold vakman met een waarde van B5/B6.
Bekende vaklui zoals de heren Van Ermengen, Verheyen, Verbraeken, Spaepen, Van Kerckhoven en Bijl gaven praktijkles aan de hand van de 'bijbel’ van Maurice Van Kerckhoven.
Voor de lessen veeziekten wist men veearts Van der Biggen te strikken.
De lessen levende dieren werd gegeven in de slachterij in de Lange Lobroekstraat.
Garneren en etaleren was toen al een betalende bijscholing.
In 1958 werd de school overgenomen door het Antwerpse provinciebestuur en de school werd verplicht de volledige onderwijs-regelgeving te volgen.
Toen de nieuwe gebouwen werden opgetrokken in de Korte Van Peltstraat , sprak men van de modernste slagersschool van heel Europa.
Met een ruim budget werden gebouwen en een modern machinepark geïnstalleerd.
Leerlingen uit alle delen van Vlaanderen werden thuis bij de directeur ondergebracht.
Er volgde een gouden periode en de slagerij kwam in een stroomversnelling.
In PIVA bevolkten niet alleen de dagleerlingen de lokalen, ook de leerlingen uit het avondonderwijs kregen tegelijkertijd alle vernieuwende trends aangeleerd.
Er kwam een evolutie in charcuterie, vleesverzorging en presentatie. De slager opende de markt door zich als specialist in barbecue, gourmet en fondue te profileren. Het panklaar assortiment was overrompelend en eindeloos. PIVA nam het voortouw en de opendeurdagen en Vette Week tentoonstelling bleven een uithangbord.
Toen directeur Gysemans aan het roer kwam, startte hij de volledige renovatie van de school. Als eerste kwam de slagerijafdeling aan bod.
Vandaag staat de slagerijafdeling voor een moderne toekomstgerichte opleiding waar zowel het ambachtelijke vakmanschap als het creatieve ondernemerschap centraal staan.
Ons professioneel lerarenkorps kan rekenen op hypermoderne leslokalen.
Bovendien maken de stages in de laatste jaren van de opleiding van de leerling een echte specialist.
Een team van ervaren lesgevers staat ter beschikking van de leerlingen.
Deze website is met Jimdo gemaakt. Registreer je nu gratis op https://nl.jimdo.com